Östenitik Paslanmaz

Alaşımında en aşağı % 10.50 krom ve beraberinde de farklı miktarlarda nikel içeren yüksek ısı ile beraberinde kimyasal aşınmaya dayanımlı olmaktadır. Herhangi bir manyetik özelliğinin bulunmadığı fakat soğuk işlem ile beraberinde şekillenebilen bu çelikler içermiş olduğu az miktardaki karbondan dolayı ile ısıl işlemler ile uygulanmazlar. Paslanmaz çeliklerin arasında en fazla kullanılan ve bilinen kaliteler de bu grup içerisine girmektedir. Dünyada çok yönlü ve en fazla kullanılan paslanmaz çeliği 304 kalite ile karşımıza çıkmaktadır. Östenitik olan yapısı ve ara tavlama yapmada derin bir şekilde sıvama işleminin yapılmasını gerektirmektedir. Bu durum sebebiyle kulplu tencere, doğalgaz bacaları ve evye gibi derin bir şekilde sıvama işlemi lazım olan ürünlerde çok fazla kullanılmaktadır.

Ulaşım, mimari ve endüstriyel tarzındaki sektörlerde farklı amaçlar ile kullanılmakta olan 304L karbonun biraz daha az bulunduğu 304 çeşidi olarak belirlenmektedir. İçermiş olduğu Nikel 304’e oranla biraz daha fazla olmaktadır. Östenik olan yapı mükemmel bir tokluk sağlayarak kronolojik sıcaklarda dahi bu tokluk seviyesini korumaktadır. Bu ürünün işlenmesi de kısmen zor olmaktadır. Ayrıca 304L ürünü 304’e oranla daha da zor olmaktadır. 303 kalitesinde olan östeniklerin arasında ise en iyi işlenen özelliğe sahip kalite olarak karşımıza çıkmaktadır. %78’e kadar uzanan işlenebilir özelliği bulunan bu ürün paslanmaz çeliğin otomatı olarak adlandırılmaktadır. İçerisindeki Sülfür işlenebilirik özelliğini biraz daha da yükseltse de korozyon dayanımını düşürmekte olduğu gibi şekillenmesini de daha zayıf hale getirmektedir.

Dik bükümlere de uygun olmayan ve içermiş olduğu sülfüre göre tokluk derecesi 304 ile neredeyse aynı olmaktadır. 304’ten sonra en fazla bilinen paslanmaz çelik 316 kalite olarak gösterilmiştir. Bu ürünler ulaşım, mimari ve endüstriyel gibi birtakım farklı sektörlerde farklı farklı amaçlar için kullanılmakta olan bu ürünler ince kesitlerde yapılan kaynaktan sonra tavlama işlemine gerek duymamaktadır. 316’nın en düşük karbonlusu ise 316L olarak görünmektedir.

Amerikan Normu olarak adlandırılan Başlıca Normlar şunlardır; AISI 303 – 304 – 304L – 310 – 310S – 316 – 316L – 316Ti – 321