Martensitik Paslanmaz

Bu grupta yer alan kaliteler ise yüzde 11 ila yüzde 17 arasında krom içeren tek önemli alaşım grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünler ferritik gruplar ile birtakım benzer yönler göstermektedir. Fakat içermiş olduğu % 0,10 – 0,65 karbon grubun tepkisini en kökten değiştirmesi ile bilinir. Oldukça yüksek karbon ısıl işlem ile daha sert hale gelebilir.

Birçok yüksek karbonlu çelik gibi 420 kalite olan paslanmaz da birtakım ısıl işlemleri ile daha da sertleştirilebilir hale gelmektedir. Isıl işlem ile 50 Rockwell sertliğine çıkma düzeyi bulunan bu paslanmaz tavlanmış şekildeyken iyi denilecek derecede bir yumuşaklıktadır. Yüzeyin temizlenmesi ve sertleştirilmesi ya da polisaj ile en iyi korozyon dayanımı elde edilmektedir. Yüksek sertlik için en uygun grup olan martensitik paslanmaz çeliklerin kaynak kabiliyeti de oldukça zayıf olarak ve kaynak yapıldıktan sonra birtakım tavlama işlemi ile sertleştirme işlemi gerekmektedir. Martensitik Paslanmaz Çelikler, Östenik gruba göre korozyon dayanımı da alt seviyelerde karşımıza çıkmaktadır.

Ayrıca Martensitik Paslanmaz Çelik malzemenin de verimli olması ve sıfırın altında olan derecelerde birtakım yumuşaklık özelliğini yitirebilir. Bu durumda yüksek sıcaklıklarda dayanıklılık özelliği de düşmektedir. Bu durumlarda ise kullanılmaması daha da uygun olmaktadır.

Başlıca normları ise AISI 410 – 420 olmaktadır.

Martensitik Paslanmazların Kullanım Alanları

Günümüzde çeliğin kullanımı her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaya devam etmektedir. Çelik farklı sınıflara ayrılırken kullanım sektörüne bağlı olarak bu alanda tercih edilebilir. Bazı sektörlerde dayanıklılık en üst seviyede olması gerekirken, bazılarında ise sıcaklığa dayanıklılık gerekmektedir. Öte yandan paslanmazlık seviyesinin iyi olması, kırılmanın daha az bir seviyede bulunması gibi pek çok özellik sektörler tarafından aranabilir.

Çelik türlerinden biri olan martenzitik paslanmaz ise dayanıklılık ve uzun ömürlülük istenen sektörler için oluşturulmuş bir alaşımdır. Bu sayede ortaya çıkarılan ürünler uzun zamana bağlı olarak kullanılabilen ürünler arasında geçiş yapar. Çeliğin en çok kullanılan türlerinden birisi de martenzitik olarak bilinen çelik türüdür. Tıpkı diğer çelik türlerinde olduğu gibi farklı özellikleri ve dayanıklılık seviyeleriyle birlikte ön plana çıkan bir ürün olarak görülmektedir. En yüksek sıcaklıklar üzerinde paslanmaz çeliğe krom ve su verilirse bu durum doğrudan martenzitik yapıya dönüşmüş olacaktır.

Martenzitik Yapı diğerlerinden daha sert ve dayanıklılık açısından da oldukça iyi bir yapıya sahiptir. Ancak bunun yanında kırılganlığı da çok fazladır. Diğerlerine nazaran kırılganlık seviyesini fazla olduğunu belirtmek gerekir. Fazla sertlik haliyle kırılganlığı da meydana getireceğinden dolayı imalat sırasında tavlama yöntemi ile sertlik oranı bir miktar düşürülebilir. Bu sayede martenzitik paslanmaz çeliğin dayanımı da istenilen bir düzeyde ayarlanabilir. Korozyon dayanımını ise orta seviyede bulunur ancak bazı çelik türlerine nazaran şekil verilebilir bir yapıya sahiptir. Isıl işlemler sayesinde mekanik ve görsel açıdan değiştirilerek istenilen sonuçları ulaşılabilir. Öte yandan diğer çelik ürünlerinin arasında ayrılan bir özelliği de vardır. Diğerlerine nazaran biraz daha paslanmaya meyilli bir yapıya sahiptir. Özellikle uzun süreli kullanımlarda bu dezavantajları çok ortaya çıkabilir.

Nerelerde kullanılır?

Bu çelik türünün özellikle sertliği çok iyi seviyede olduğundan dolayı daha çok bunu gerektiren sektörlerde kullanılmaktadır. Daha çok bıçak sektörü içinde, sağlamlık gerektiren ameliyat aletlerinde sıklıkla bu malzemeden yararlanılır. Bu sayede alaşımın yardımıyla birlikte özellikle dayanıklılığın en önemli yerlerde olduğu eşyalarda oldukça iyi bir avantaj elde edilebilir.